Kedves Gazdik!
Klinikánk a 2020. március 28.-tól hatályba lépő Kijárási Korlátozás ideje alatt is a megszokott munkarendben, időpont előjegyzés alapján folytatja tovább működését.
Időpont egyeztetés céljából kérjük a +36-70/2000-117 telefonszámon jelentkezzenek.
Üdvözlettel: dr. Diószegi Zoltán
Kisállat sebészet, ortopédia, artroszkópia - dr. Diószegi Zoltán Kisállat sebészet, ortopédia, artroszkópia - dr. Diószegi Zoltán Kisállat sebészet, ortopédia, artroszkópia - dr. Diószegi Zoltán
Kisállat sebészet, ortopédia, artroszkópia - dr. Diószegi Zoltán klinikus szakállatorvos, specialista

Ars poetica - Miért Gordiosz?


Gordios, a későbbi Midas király apja volt, aki egy alkalommal, amikor földjét művelte, egy sas képében isteni jelet kapott Zeustól, hogy ő lesz Frígia királya. Nem sokkal ezután, a regnáló király meghalt, s trónviszály dúlta fel a kis-ázsiai királyságot. A nép úgy határozott, hogy az legyen Frígia új királya, aki elsőnek ér kocsijával Zeus templomához. Gordios is a vetélkedők között indult, elsőnek érkezett a templomhoz, s így végül beteljesedett a jóslat. Uralomra jutása után megalapította a róla elnevezett Gordion városát, s hálája jeléül felajánlotta Zeusnak szerencsét hozó kocsiját, rajta a kioldozhatatlannak hitt csomóval, mely köré hamarosan legenda is szövődött: azt csak Kis-Ázsia eljövendő ura fogja tudni megoldani, s ez végül Nagy Sándor egyetlen kard csapásával be is teljesedett.
A magyar nyelv egy szólásmondásban őrizte meg ezt a történetet: "kettévágja [megoldja] a gordiuszi csomót" amikor valaki egy bonyolult ügyet, nehéz kérdést meglepően egyszerű, gyakran erélyes beavatkozással old meg.

A névválasztást egyrészt indokolja a nevek közti áthallás, mint Gordios/Diószegi. Másrészt a földművesből lett király története jól példázza abbéli meggyőződésemet, hogy a tehetség előbb utóbb utat tör magának. Végül pedig saját habitusomhoz meglehetősen közel áll Alexandros problémamegoldása, ezért is lettem sebész 1990-ben.

Diószegi Zoltán